bedroom

UPPER WEST SIDE RETREAT

Our latest clients, who are busy professionals that spend a lot of time on the road, came to us hoping to update their upper west side retreat turning it into a beautiful space they loved to come home to. Despite the time they had been in a relationship, their schedules hadn’t allowed them to merge the space into a home that represented the two of them. Our goal was to consolidate their things, and give their entire space an update that reflected both of their tastes.

We started with paint.  The best way to transform a room is with the right paint color.  A warm, neutral gray was used in the main living space and hallways.  It gave the room new life and opened up the space.  

The Living and Dining Room

 

The floors were being refinished days before the installation so we had a blank space to work with.  After paint had dried we moved furniture back in and began re-staging.  An antique trunk that had been at the foot of their bed was moved into the living room to serve as a coffee table. It opened the bedroom up quite a bit and created a nice place to rest a glass of wine while lounging on the couch. A gallery of personal photos took shape on an empty wall bringing a personal touch to the living area.  The couple’s collection of sheet music and paperwork needed to be consolidated and we repurposed a pair of their existing storage cubes, painted them and added doors to create a console for closed off storage. 

Entryway

A mirrored entry way table brought in some glamour and a elegant way to catch mail and keys. A large hutch was replaced by a custom painted bar and was topped off with a fun piece of art and a few quirky accents.

The Bedroom

 

The clients had wanted a more modern restyling in their bedroom as well. Their inspiration was Bill's office from True Blood. Changing the mauve colored walls to a rich, dark gray was the first piece of the puzzle. Heavy damask curtains were added for drama and a blackout effect at night, as well as custom made accent pillows and Euro shams for contrast. Mercury glass lamps and wooden nightstands were accentuated by a hand stenciled wall. Rustic marquee lights displaying the first letter of the couples' names brought in a fun element of light.

Their master bathroom and hallway powder room were given the same charcoal paint that really brought in a new level of sophistication. Mounted boxes built a space for their cologne that had taken up valuable counter top real estate and glass terrariums were spaced throughout to bring a low maintenance bit of greenery to each room. 

We really wanted to give the clients a clean, neutral space that they could add onto as a couple. Something cohesive and personal they could build on in the future.

A KANSAS MAKEOVER OF GRAND PROPORTIONS

Our very first client’s mother visited New York recently and was floored by the work we did in his space. She joked that she would fly the three of us out to work on her house and thus begins our story. These empty nesters who have raised 5 successful men, needed an update to their family home in order to reflect a more current and sophisticated style they could relax and entertain in. The wife actually was considering moving in order to get the home of their dreams. The largest challenge we faced was that only one of us had seen the space for the consultation, all communication after the initial consultation was limited to phone, email and an idea board and that we only had 8 physical days to completely transform the upper floor of their home.

The Living / Dining Room

 

The largest transformation of the top floor of the home was the main living area. All of the blonde pine was stained an antique walnut to create a richness to the existing wood. All the kitchen cabinets, base boards, window casings, and doors on the upper level were stained to create a beautiful through line the moment you walk in. The sitting room was completely transformed. The couple’s old couches were replaced with smaller, more structured sofas. Glass top round tables and octagon leather stools helped to break up the squareness of the rest of the furniture. Crisp white drapes were added to elongate and brighten the rooms. A Hollywood Regency-esque mirror was mounted to clear the top of the mantel which also received the antique walnut stain to tie in with the rest of the updated wood. Modern chandeliers were installed in the kitchen and dining room as well as a new fan to the sitting room.  Using mixed metals and leather accents we created a sophisticated yet cozy glamour to the room.  The couple’s collection of  antique radios and family photos were added to personalize and round out the space. 

 

The Master Bedroom 

The antique walnut finish continued through the wood work in the house to the back bedrooms. Unlike the living room, the remaining rooms that we redecorated kept most of their original furniture. The couple were intent on keeping their master bedroom set. We used a fresh, sage green paint to brighten and lighten the room. From there it was about simplifying patterns and creating crisp, clean lines to showcase the furniture and the wood work on each piece.  The arched window was framed with cream black out drapes and sheer privacy panels to elongate and add height to the room. The walk in closet received floor to ceiling shoe shelves to house a beautiful collection of shoes! 

The Master Bathroom

 

The master bathroom was made into a spa oasis.  A warm, tan color was chosen to compliment the existing tile giving it a new sophistication. Everything else was kept simple and clean using creams, whites and ivories to accent the room. Candles and decorative accents of glass and ceramics were added to bring a feminine, airy touch to the whole room. A crisp white bathroom cabinet was added for more shelving and storage above the commode. The cabinets and laminate were given a fresh coat of white and ivory paint to keep with the spa like theme. Finally a tall, elegant drapery was added above the standing shower adding a level of drama.

The Den and Guest Bedroom

When first looking at the den the space seemed closed off and out of balance. Most of the furniture in the room was on one wall and covering the window and it was in opposition of a huge dual recliner. The room was in need of a cozy coat of paint to warm up the room. The room was rearranged to expose the window, which received more colorful, patterned drapes. A pair of single recliners with a more structured look replaced the larger piece to completely update the space. Family portraits and achievements were hung around the room as a gallery. A new lamp and side table along with pillows and blankets puled the space together as a place where the family can hang out together. The guest bedroom was added at the last minute. It’s amazing what new bedding and new drapes can bring to a room in a flash. A neutral navy and cream patterned bed spread updated the black and white bedding. Complimentary navy drapes and a cream privacy panel added just the right amount of color while keeping things simple. A few cream and white throw pillow and the space is ready for any guest or family member to stay.

MAKING A HOME

At Apartment CPR, having a personal and beautiful space of your own to come home to at the end of the day is our primary goal.  Our latest client was in dire need of that feeling. She had lived in her apartment already for 3 years and couldn't decide what direction she wanted to go with her space. We like to call her "Paralyzed by Possibilities". She has great taste and likes many different styles but can't quite figure out how to put everything together. That is where we stepped in.  After chatting during our consultation we decided to really go for it. Not shying away from color or pattern and mixing in old and new pieces.

 

The Entry Way

 

We re-purposed a secretary desk into a bar, also added a mirror, coat hook, and entry table. We chose some rich purple and gray damask fabric to reupholster what was once an ordinary white bench. To finish off the space we added some existing art from around the house.

 

The Living Room

This room had a lot of space to work with. First we started with a turquoise over dyed rug and hand painted a thrift store coffee table. Above the couch we placed a gallery wall but chose to hang the pictures from the picture molding. Using metallic chains at varying lengths not only saved us from putting a ton of holes in the wall but also helped add to the vibe of the room.  Blinds and curtains were added to elongate the ceilings and add privacy.  Our favorite area of the room would have to be the dining area. The chairs are as custom as custom can get. They were purchased as stained wooden frames with no seats. The frames were then painted a dark gray and then finished with dark furniture wax to add depth and texture. Once the frames were finished it was time to go find the fabric. We went with a flashy stripped velvet to really add a fun pop of color and texture. We vinegar stained the table to bring out the existing wood grain. The pendant lighting was a ceiling fixture that we turned into a plug in with a dimmer. The mirror was a reclaimed piece that we dry brushed with a bit of the gray paint and was then dismantled and distressed.  Last but not least in this room we chose to mount our clients guitars and banjo. Not only are beautiful to look at but getting them up off the floor was essential.

The Bedroom

And finally, the bedroom. Our client wanted cozy but sexy, well she got it. We went with a round, over dyed, distressed rug to round out the floor space. Everything is the room was very square and linear so we wanted to break that up a little bit. Next had moved the client's existing mirror to the entry way and found a gorgeous, leather embossed framed mirror.  Deep plum curtains were a great way to add length to the room and darken it for sleeping. Adding two tall side tables with matching glass lamps was a great way to fill out the room and frame the bed. Over the bed we hung our client's favorite Vargas girl prints and framed them in various sizes. Updating the duvet and throw pillows brought in more feminine textures and just for a fun, personalized touch, we added the "L" marquee light.

All in all "paralyzed by possibilities" was thrilled with her completed, customized oasis.